Rezervă acum

liliecii

Liliecii si activitățile de tip outdoor

Există o sansă mare ca mulți dintre iubitorii activităților de outdoor să fi mâncat astăzi fructe sau alte produse care au fost obținute cu ajutorul liliecilor. Nu suntem conștienți de acest lucru, dar fără lilieci ar trebui să renunțăm la multe aspecte plăcute din viața noastră, printre care și ciocolata. Momentan există o serie de activități umane care pun în pericol viața liliecilor, dar din fericire tot noi suntem cei care putem acționa pentru protecția liliecilor.

Liliecii

 

Cu ce mă ajută pe mine liliecii?

Din cele 1.200 de specii de lilieci de pe pământ, doar trei se hrănesc cu sânge, iar aproximativ 300-400 de specii de lilieci sunt vegetariene. Restul de 800 de specii consumă cu preferință insecte. Ultimele două categorii de lilieci, adică cei vegetarieni și cei insectivori, aduc beneficii imense omenirii. Și dintre aceste specii, niciuna nu se bagă în părul nostru.

Liliecii vegetarieni din zonele tropicale consumă nectar, polen, fructe și semințe. În timp ce se hrănesc, vizitează sute de plante și transportă pe distanțe mari polenul lipit de botul lor sau semințele înghițite. Exact ca albinele din zona temperată, acești liliecii polenizează plantele. Peste 450 de specii de plante, printre care bananele, avocado sau mango, se bazează pe liliecii vegetarieni. De exemplu, liliacul mexican cu bot lung este singura specie care polenizează planta Agave tequilana, din care se obține tequila. Dar liliecii sunt responsabili și pentru răspândirea semințelor arborelui de cacao. Data viitoare când la terminusul peșterii sau la baza cascadei savurați o ciocolată scoasă dintr-un bidon etanș, puteți să le mulțumiți inclusiv liliecilor.

Liliecii insectivori, incluzând aici toate speciile de lilieci din România, consumă insecte dăunătoare în cantități uriașe. Mii de țânțari, molii, păianjeni și gândaci cad pradă în fiecare noapte chiar și unui singur liliac. Cea mai mare colonie de lilieci de pe glob, din statul Texas, cu 20 de milioane de lilieci, consumă 150 de tone de insecte în fiecare noapte. Liliecii din România, prin apetitul lor la fel de imens, ajută nu numai agricultura și silvicultura din România, dar contribuie și la o atmosferă plăcută de seară, prin eliminarea țânțarilor din ecuație. Pentru cei interesați, un text mai detaliat despre beneficiile liliecilor se găsește pe Think Outside the Box.

Ce pot să fac pentru a proteja liliecii?

Țara noastră are una dintre cele mai diverse și cele mai mari populații de lilieci din Europa. În România sunt și două dintre cele mai mari colonii de lilieci din Europa, fiecare cu aproximativ 100.000 de lilieci. Pentru a proteja liliecii putem în primul rând să răspândim informații reale despre ei și beneficiile lor. Dar comunitatea outdoor are la îndemână și o modalitate foarte specifică, și anume atitudinea corectă vizavi de lilieci atunci când îi întâlnim în peșteri.

Liliecii au două perioade sensibile în ciclul lor anual: perioada de naștere (15 mai – 15 august) și perioada de hibernare (1 noiembrie – 31 martie). În primul caz, coloniile de naștere includ femelele și puii nou-născuți. Dacă deranjăm colonia de naștere, puii neajutorați pot să cadă din colonie și să nu supraviețuiască. Fumul focurilor de tabără puse la intrarea peșterilor sau în apropierea lor poate ajunge în interiorul peșterilor, și evident, poate afecta în mod negativ colonia de naștere.

În cazul coloniilor de hibernare trebuie să știm că orice stimul extern (zgomot, lumină, fum, foc deschis, blitz-ul fotografierii, atingerea, dar chiar și aburii care ies din combinezonul speologic) poate trezi liliecii. Dacă trezirile neplanificate sunt frecvente, asta poate duce la consumul mult prea rapid al rezervelor de grăsime. Acestea au fost acumulate de lilieci nu pentru a face față trezirilor neplanificate, ci pentru a supraviețui perioadei lipsite de hrană. Dacă liliecii se trezesc de mai multe ori pe parcursul iernii, scade semnificativ șansa lor de supraviețuire.

protectia lilieciilor

Este foarte important să evităm coloniile de lilieci dar și exemplarele solitare, pentru a nu le deranja în aceste două perioade critice. Este chiar indicat ca în cazul adăposturilor folosite de colonii mari să planificăm turele noastre în afara perioadelor critice. În adiție, trebuie:

1. Să ne deplasăm cu grijă în galerii sau pasaje joase, pentru a nu doborî lilieci.
2. Să nu atingem liliecii aflați în repaus şi să nu încercăm să prindem lilieci aflați în zbor.
3. Să nu fotografiem colonii sau exemplare aflate în repaus sau hibernare.
4. Să nu staţionăm sub colonii sau exemplare și să nu le iluminăm direct.
5. Să nu folosim lămpi de carbid sau alte forme de foc deschis în peșteri cu lilieci.
6. Să nu fumăm sau să facem zgomot excesiv în peșteri și să nu aprindem focuri la intrarea acestora.

Lista peșterilor importante pentru liliecii din România, recomandări concrete în cazul peșterilor cu lilieci din România, dar și detalii despre legislația în vigoare pentru protecția liliecilor se pot obține de la autorități competente sau de la autorul articolului. Iar pentru doritori, mai multe informații interesante despre lilieci se găsesc aici și aici.

About the Author:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.